FőoldalInformációE-mailEnglishTámogatóink
TérségTájházKülönlegességekGyűjteményekKiállításokÚjdonságokKiadványokSzolgáltatásokGalériaFelvidéki szoba

Felvidéki vetett ágy
Gyujtemények
 

Felvidéki szoba

A magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezmény értelmében 1947. májusától felvidéki magyarokat telepítettek Bátaszékre. Egy újabb népcsoport, amely kárvallottja a háború utórezgéseinek és szenvedő megélője az 1945-48 között végbemenő nagy népességcserének.

A gyakran több vagonnyi mezőgazdasági géppel, bútorral és egyéb ingóságokkal érkező felvidékiek 16 magyarok lakta (ma Szlovákiához tartozó) településéről kerültek Bátaszékre - többségük Nagysallóról, Szencről, Negyedből és Udvardról.

Korszerű agrárkultúrájuk mellett a felvidékiek olyan értelmiségi és iparos családokkal is gazdagították a községet, akik beilleszkedésük után köztiszteletet és pozíciókat vívtak ki maguknak.

A negyedik szobát ők rendezték be megőrzött bútoraikkal, használati tárgyaikkal, textíliáikkal, kézimunkáikkal.

A felvidékiek az itt élő németekhez hasonlóan fejlett, jól gépesített mezőgazdasággal rendelkeztek. Jellemző volt életmódjukra, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a gazdálkodással kapcsolatos teendőkre, mint lakóépületeik berendezésére, díszítésére. Bútoraik, használati tárgyaik elsősorban a célszerűséget szolgálták, kézimunkáik lényegesen egyszerűbbek, kevésbé színesek, mint a szomszéd szobában a székely kézimunkáknál látható.

Gyakran előfordult, hogy az ügyesebb kezű parasztemberek téli időben maguk készítették bútoraikat, egyszerűbb konyhai eszközöket, munkaeszközöket. Ilyen pl. a sarokban található gyermek járóka és az asztal előtt álló esztergált támlájú szék.

Az ágyon egyszerre régebbi és újabb időkből származó díszes ágynemű látható. Itt is a vetett ágy a család vagyoni helyzetének kifejezője volt.

A nagysallói konyhában jellegzetes a sarokpad (itt a helyszűke miatt csak egyik oldalát tudtuk elhelyezni), az asztal fölött a falon tükör, melyet díszes tányérokkal raktak körbe.

Ruházatuk egyszerű, általában pasztellszínű anyagokból készült.

Az ajtó mögötti ruhás ládában kézzel szőtt, vászon ingek és gatyák kaptak helyet.

A felvidékiek mezőgazdasági gépei, eszközei az istállóban és a gazdasági udvarban berendezett közös kiállításban tekinthetők meg. (Szekér, magszelelő, kukorica morzsoló, szőlő prés stb.)

<< vissza

 
     
Bátaszéki Tájház